2. Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir. Fon un yatırım stratejisi; Fon, teknoloji sektöründe, özellikle robotik teknolojiler alanında faaliyet yürüten şirketlerin büyüme olanakları ve kazançlarından yararlanmak üzere ortaklık paylarına yatırım yaparak fona getiri sağlamak hedeflenmektedir. Fon makroekonomik veriler, istatistiksel ve diğer analizlerle oluşacak piyasa beklentileri doğrultusunda finansal varlıklara yatırım yaparak portföy değerini artırıp mutlak getiri yaratmayı hedeflemektedir. Bu kapsamda, portföy yöneticileri global ekonomide ve teknoloji sektorunde, robotik teknolojiler alanında yaşanan gelişmeleri ve varlık fiyatlarını analiz ederek alım satım kararları oluşturacaktır. Bu kararların oluşturulmasında global faizler, faiz farkları, dönemlik getiriler, varlık volatiliteleri ve korelasyon seviyeleri göz önünde bulundurulacaktır.
a) TL cinsi varlık ve işlemler: Takasbank Para Piyasası ve yurt içi organize para piyasası işlemleri, ortaklık payları, kamu ve özel sektör borçlanma araçları, yabancı ihraççıların TL cinsi menkul kıymetleri ve yurt dışında ihraç edilmiş TL cinsi menkul kıymetler, gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve borsa yatırım fonları dâhil yatırım fonu katılma payları, yatırım ortaklığı payları, ipoteğe dayalı menkul kıymetler, ipotek teminatlı menkul kıymetler, gayrimenkul sertifikaları, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, kira sertifikaları, varantlar, sertifikalar ile TCMB, Hazine ve Maliye Bakanlığı, ipotek finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları fon portföyüne dâhil edilebilir.
b) Döviz cinsi varlıklar ve işlemler: Nasdaq CTA Artificial Intelligence & Robotics Index e ( NQROBO ) dahil şirketlerin ortaklık payları, Hazine ve Maliye Bakanlığı, il özel idareleri, Kamu Ortaklığı İdaresi ve belediyeler ile Devlet in kefalet ettiği diğer kuruluşlar ve/veya Türk özel şirketleri tarafından ve/veya yabancı kamu ve/veya özel sektör tarafından döviz cinsinden ve/veya dövize endeksli Türkiye de ve/veya yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçları, eurobondlar, sukuklar/kira sertifikaları, ipoteğe dayalı menkul kıymetler ipotek teminatlı menkul kıymetler, gayrimenkul sertifikaları, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, kredi temerrüdüne dayalı borçlanma araçları ve benzeri borçlanma araçları dâhil her türlü para ve sermaye piyasası araçları; gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin ortaklık payları, Amerikan ve Global Depo Sertifikaları (ADR, GDR), her türlü yatırım ortaklığı payları; Türkiye de veya yurt dışında kurulmuş gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve borsa yatırım fonları (ETF) dâhil fon katılma payları; altın ve diğer kıymetli madenler ile bu madenlere dayalı sermaye piyasası araçları; emtialara dayalı olarak ihraç edilen sermaye piyasası araçları fon portföyüne dâhil edilebilir. Fon portföyüne dâhil edilen yabancı ihraççıların para ve sermaye piyasası araçlarının (Türkiye de kurulan ve unvanında ?Yabancı? ibaresi geçen yatırım fonları da dâhil) değeri fon toplam değerinin % 80 i ve fazlası olamaz. Ayrıca, fon portföyüne dâhil edilen yerli ve yabancı ihraççıların döviz cinsinden ihraç edilmiş para ve sermaye piyasası araçları (Türkiye de kurulan ve unvanında ?Döviz? ibaresi geçen yatırım fonları da dâhil) fon toplam değerinin devamlı olarak %80 i ve fazlası olamaz. Fon, döviz cinsi veya dövize dayalı sermaye piyasası araçlarına yapılacak yatırımlar sebebiyle kur riski içerebilir.
c) Türev Araç ve Sözleşmeler: Fon, BIST Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nda (VİOP) işlem gören ve/veya yurt içi ve/veya yurt dışı organize piyasalarda işlem gören her türlü vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerine dayanak varlık kısıtı bulunmadan yatırım yapabilir. Fon tarafından; Fon un ana yatırım stratejisinde, yukarıda (a) ve (b) bölümlerinde, bu maddenin ilk cümlesinde ve Tebliğ in 4 üncü maddesinde yer alan tüm varlık ve işlemlere, söz konusu varlıklardan/işlemlerden oluşan endekslere/sepetlere dayalı (emtia, döviz ve faize dayalı türev araç işlemleri dâhil) vadeli işlem, forward, opsiyon ve swap gibi türev araç ve sözleşmelere, yurt içinde ve/veya yurt dışında, tezgahüstü (borsa dışı) olarak yatırım yapılabilir.
g) Fon tarafından; 1. Vadeli işlemler, forward, swap ve opsiyonlar gibi belirli bir teminat, prim ya da ödeme karşılığı nispi işlem yapılabilmesine imkan tanıyan kaldıraçlı işlemlere yatırım yapılarak, 2. Takasbank Para Piyasası ve yurt içi organize para piyasası işlemleri, repo ve kredi kullanımı yoluyla fon temin ederek, 3. Kredili menkul kıymet alımı ve açığa satış gibi diğer borçlanma yöntemleri kullanılarak
kaldıraç kullanılabilir.
Kaldıraç kullanımı, fonun getiri volatilitesini ve maruz kaldığı riskleri de artırabilir. Kaldıraç seviyesinin belirlenmesinde, kaldıraç kullanımı sonrasında oluşabilecek risklilik düzeyinin sınırlamalar dahilinde kalması hususu da göz önünde bulundurulur. Kaldıraç yaratan işlemlere ilişkin pozisyon hesaplaması yapılırken dayanak varlığın piyasa fiyatı olarak, Finansal Raporlama Tebliği nde yer alan esaslar çerçevesinde belirlenen fiyatlar esas alınır.
Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla kaldıraç yaratan işlemler dâhil edilebilir. Kaldıraç yaratan işlemler; fon portföyüne faiz, ortaklık payı, ortaklık payı endeksleri, emtia, döviz ve diğer sermaye piyasası araçlarına dayalı türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), saklı türev araç, swap sözleşmesi, varant ve sertifika dâhil edilmesi, ileri valörlü tahvil/bono ve altın işlemleri ile opsiyon alım ve satımı ve diğer herhangi bir yöntemle kaldıraç yaratan benzeri işlemleri ifade eder. Kaldıraç yaratan işlemler borsada yapılabileceği gibi borsa dışında, yani tezgahüstü piyasada yapılan işlemler ile de portföye dahil edilir. Kaldıraç yaratan işlemlerin pozisyonlarının hesaplanmasında, Rehber in ?Fon Türlerine İlişkin Kontrol? başlığında yer alan sınırlamalara uyulur.
6. Portföye dahil edilen yabancı yatırım araçlarını tanıtıcı genel bilgiler: Fon, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kamu ve/veya özel sektörleri tarafından ihraç edilen borçlanma araçları, eurobondlar, sukuklar/kira sertifikaları, ipoteğe dayalı menkul kıymetler, ipotek teminatlı menkul kıymetler, gayrimenkul sertifikaları, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, kredi temerrüdüne dayalı borçlanma araçları ve benzeri borçlanma araçları dâhil her türlü para ve sermaye piyasası araçlarını; gelişmiş ülkelerdeki ve gelişmekte olan ülkelerdeki şirketlerin ortaklık paylarını; Amerikan ve Global Depo Sertifikalarını ( ADR, GDR,) her türlü yatırım ortaklığı paylarını; gayrimenkul yatırım fonları, girişim sermayesi yatırım fonları ve borsa yatırım fonları (ETF) dâhil yurt dışında kurulmuş fon katılma paylarını; altın ve diğer kıymetli madenler ile emtialara dayalı sermaye piyasası araçlarını portföyüne dâhil edilebilir. Portföye dâhil edilen yabancı yatırım araçlarının seçiminde Rehber in 4.1.5 maddesinde yer alan aşağıdaki esaslara uyulur. Yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçlarının ve kira sertifikalarının, tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması, fiyatının veri dağıtım kanalları vasıtasıyla ilan edilmesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilecek nitelikte likidasyona sahip olması şartlarıyla, yurt dışında borsa dışından fon portföyüne dâhil edilmesi mümkündür. Fon portföyüne sadece derecelendirmeye tabi tutulmuş (Fon Tebliği nin 32 inci maddesinde belirtilen derecelendirme notuna sahip olması) yurt dışında ihraç edilen borçlanma araçları ve kira sertifikaları alınabilir. İlgili aracın derecesini belirleyen belgeler yönetici nezdinde bulundurulur.
7. Portföye yalnızca ABD, Almanya, İngiltere (Birleşik Krallık), Fransa, Japonya, Belçika, Avusturya, Kanada, Avustralya, İsviçre, Malta, Lüksemburg, Norveç, İspanya, Hollanda, İtalya, Singapur, Finlandiya, Danimarka, Hong Kong, Portekiz, Yunanistan, Arjantin, Brezilya, Kolombiya, Ekvator, Mısır, Şili, Endonezya, İsrail, Güney Kore, İsveç, Singapur, Yeni Zelanda, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Çin, Meksika, Peru, Filipinler, Romanya, Rusya, Polonya, Güney Afrika, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Mısır, Katar, Kuveyt, Hindistan, Tayland, Malezya, Vietnam, Ukrayna, Uruguay da kurulu yabancı fonların katılma payları dâhil edilebilir.