13/02/2002
17/11/2003
Bilgi Mevcut Değil
Bilgi Mevcut Değil
Fon portföyünün en fazla %50'si yabancı kamu ve/veya özel sektör borçlanma araçlarına ve yabancı ortaklık paylarına yatırılır. Ayrıca fonun en fazla %50?si T.C. Hazinesi, ya da özel sektör şirketleri tarafından uluslararası piyasalarda ihraç edilen eurobondlara yatırılır. Ancak, yatırım yapılan yerli ve yabancı ihraççıların döviz cinsinden para ve sermaye piyasası araçlarının fon portföy değerine oranı % 80 ve üstünde olamaz. Fonun amacı, ağırlıklı olarak döviz cinsi borçlanma araçlarına portföyünde yer vererek yatırım yaptığı varlıklar üzerinden kur kazancı ve faiz geliri elde etmektir.
Sınırlamalar:
Fon portföyüne riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla borsada işlem gören döviz, kıymetli madenler, faiz, finansal göstergeler ve sermaye piyasası araçları üzerinden düzenlenmiş opsiyon sözleşmeleri, varant, finansal vadeli işlemler ve vadeli işlemlere dayalı opsiyon işlemleri ve ileri valörlü tahvil bono işlemleri ile ileri valörlü altın işlemleri dâhil edilebilir. Açık pozisyon tutarının hesaplanmasında Rehber'in ilgili hükümleri uygulanır.
Riskler:
Kaldıraç Yaratan İşlem Riski: Fon portföyüne türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), varant dahil edilmesi, ileri valörlü tahvil bono ve altın işlemlerinde ve diğer herhangi bir yöntemle kaldıraç yaratan benzeri işlemlerde bulunulması halinde, başlangıç yatırımı ile başlangıç yatırımının üzerinde pozisyon alınması sebebi ile fonun başlangıç yatırımından daha yüksek zarar kaydedebilme olasılığı kaldıraç riskini ifade eder.
Baz Riski: Vadeli işlem kontratlarının cari değeri ile konu olan ilgili finansal enstrüman spot fiyatının aldığı değer arasındaki fiyat farklılığı değişimini ifade etmektedir. Sözleşmede belirlenen vade sonunda vadeli fiyat ile spot fiyat birbirine eşit olmaktadır. Ancak fon portföyü içerisinde yer alan ilgili vadeli finansal enstrümanlarda işlem yapılan tarih ile vade sonu arasında geçen zaman içerisinde vadeli fiyat ile spot fiyat teorik olarak fiyatlamadan farklı olabilmektedir. Dolayısı ile burada Baz Değer'in sözleşme vadesi boyunca göstereceği değişim riskini ifade etmektedir.
Teminat Riski: Türev araçlar üzerinden alınan bir pozisyonun güvencesi olarak alınan teminatın, teminatı zorunlu haller sebebiyle likidite etmesi halinde piyasaya göre değerleme değerinin beklenen türev pozisyon değerini karşılayamaması ve doğrudan teminatın niteliği ile ilgili olumsuzlukların bulunması olasılığının ortaya çıkması durumudur.
Değerleme:
Vadeli işlem sözleşmeleri nedeniyle teminat olarak verilen varlıklar portföy değeri tablosundan çıkarılmadan aynı şekilde değerlenmeye devam edilmelidir. Vadeli işlem sözleşmelerinde değerleme günü itibariyle oluşan kar veya zarar portföy değeri tablosunda yer alan teminatlara eklenir veya düşülür. Vadeli işlem sözleşmeleri nedeniyle oluşan kar ve zarar teminatlarla ilişkilendirileceği için portföy değeri tablosunda vadeli işlem sözleşmelerinin değeri sıfır olarak gösterilir. Portföy değeri tablosunda kapatılmamış vadeli işlem sözleşmeleri kısa ve uzun pozisyon başlığı altında gösterilir.
*Karşılaştırma ölçütü içerisinde %20 oranında yer alan BIST-KYD 1 Aylık Mevduat USD Endeksi ve %10 oranında TL cinsinden US DOW JONES INDUSTRIAL AVERAGE TOTAL RETURN INDEX (DJITR)'nin TL cinsi olarak hesaplanmasında, söz konusu endeksin dönem başı ve dönem sonu değerinin ilgili günlerde TCMB tarafından açıklanan döviz alış kuru dikkate alınır.