ERCİYAS ÇELİK BORU SANAYİ A.Ş.

Özel Durum Açıklaması (Genel)

Gönderim Tarihi:15.02.2022 15:49:51
Bildirim Tipi:ODA
Yıl:
Periyot:

Özet Bilgi

HYPERLOOP?a yatırımcı ve tedarikci olunması hknd.

İlgili Şirketler
[]
İlgili Fonlar
[]
Türkçe
Özel Durum Açıklaması (Genel)
Yapılan Açıklama Güncelleme mi?
Hayır (No)
Yapılan Açıklama Düzeltme mi?
Hayır (No)
Konuya İlişkin Daha Önce Yapılan Açıklamanın Tarihi
-
Yapılan Açıklama Ertelenmiş Bir Açıklama mı?
Hayır (No)
Bildirim İçeriği
Açıklamalar

Sayın Paydaşlarımız,

  

Büyük çaplı çelik boruda Avrupa'nın liderlerinden ve demiryolu sektörlerinde Türkiye'nin  lider yatırımcılardan birisi olan Erciyas Holding A.Ş.'nin hakim ortağı olduğu şirketimiz Erciyas Çelik Boru San. A.Ş.  ("Erciyas") ile Dünya markası inşaat şirketi ENKA İnşaat ve San. A.Ş.'nin iştiraki Çimtaş Çelik İmalat Montaj ve Tesisat A.Ş ("Çimtaş") şimdi Hyperloop Teknolojisinde çeliği ve taşımacılığı bir defa daha ve yeni boyutta buluşturuyor.

  

İlk defa Tesla ve SpaceX'in sahibi Elon Musk tarafından ortaya atılan Hyperloop konsepti, sürtünmesizlik ve vakum ortamı yaratılan boru hatları içerisinde ses hızına (+1200 km/saat) kadar yükselen hızlarda yolcu ve yük taşımayı öngörüyor.

  

Enerji pozitif bir sistem olan HyperloopTT borularının üstü sistemin ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmek için güneş panelleri ile donatılılacak ve bu paneller ile üretilen enerjinin fazlası enterkonnekte sisteme aktarılacak.

  

Erciyas ve Çimtaş da bu yenilikçi taşımacılık fikrini gerçeğe dönüştürme hedefi ile yola çıkan merkezi ABD'de olan inovasyon ve teknoloji şirketi Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT)'e tedarikçi ve yatırımcı olmak üzere HyperloopTT ile anlaşma imzalamıştır.

  

Geliştirilen iş modeli, öncelikle HypeloopTT tarafından ihtiyaç duyulan 5 km'lik yolculu ve tamamen işlevsel prototip hattının ihtiyaç duyduğu özel donatımlı ve yüksek teknoloji ile üretilmiş çelik boruların üretimi üzerinden işlemeye başlayacak. Bu işbirliği çerçevesinde 10 milyon USD dan fazla ürün ve hizmet sağlayacak olan Erciyas Çelik Boru ve Çimtaş aynı zamanda HyperloopTT'in yatırımcıları arasına da girecektir.

  

Hayata geçirilmesi planlanan bu proje ile birlikte, dünyada ilk kez, seri üretim çelik borular uzay teknolojisinde kullanılıyor olacaktır. Bu vesile ile Türk girişimciler Hyperloop teknolojisini geliştiren ve var eden ekibin bir parçası haline gelecektir.

  

Kara, deniz, hava ve demiryolundan sonra "5'inci Mod" olarak adlandırılan yeni ulaşım biçimi Hyperloop'u 2017 yılından itibaren takip eden, bu teknolojiyi geliştirmek üzere çalışan şirketlerle irtibat halinde olan, uluslararası üniversite işbirlikleri de dahil olmak üzere Ar-Ge süreçlerine ayrı ayrı destek veren Erciyas Çelik Boru ve Çimtaş, 2020 yılından itibaren fikir ve güç birliği kararı almış ve bugün bunu HyperloopTT ile bir işbirliği modeline dönüştürmüştür.

  

Finansman ve tedarik kaynakları tamamen güvence altına alınan ilk 5 km'lik parkurda, sinyalizasyonu Dünya'nın en büyük teknoloji şirketlerinden Japon Hitachi, çelik hammadde tedariği ise Dünya'nın en büyük Rus çelik şirketlerinden biri olan Severstal tarafından üstlenilecektir.

  

HyperloopTT Hakkında

  

Hyperloop Transportation Technologies (HyperloopTT), uçak hızını yere indirerek insanları ve yükleri güvenli, verimli ve sürdürülebilir bir şekilde hareket ettiren bir sistem olan Hyperloop'u gerçekleştirmeye odaklanan yenilikçi bir ulaşım ve teknoloji şirketidir. Benzersiz ve patentli teknolojileri ile gelişmiş işbirliğine dayalı bir iş modelinin kullanımıyla HyperloopTT, son yüzyıl içerisindeki "ilk yeni ulaşım biçimini" yaratmaktadır.

  

HyperloopTT'nin Avrupa'nın havacılık başkenti olan Fransa'nın Toulouse kentindeki Avrupa Araştırma ve Geliştirme Merkezi (European Research and Development Center), dünyanın ilk ve tek tam ölçekli test sistemine ev sahipliği yapmaktadır.

  

2019'da HyperloopTT, sistemin ekonomik ve teknik olarak uygulanabilir olduğunu ve devlet sübvansiyonu gerektirmeden kar elde edeceğini ortaya koyan bir Hyperloop Sistemini analiz eden ilk kapsamlı fizibilite çalışmasını yayınladı. 2013 yılında kurulan HyperloopTT, 50 kurumsal ve üniversite ortağıyla, 52 multidisipliner takımdaki 800'den fazla mühendis, yaratıcı ve bilim adamlarından oluşan küresel bir ekiptir. Merkezi Los Angeles, ABD ve Toulouse, Fransa'da bulunan HyperloopTT'nin Kuzey ve Güney Amerika ile Orta Doğu ve Avrupa'da ofisleri bulunmaktadır.

  

Avrupa Komisyonu, 2020 Aralık ayında yayınladığı "Sürdürülebilir ve Akıllı Mobilite Stratejisi" raporunda; Yeşil Mutabakat'a uygun olarak 2050'ye kadar Karbon Nötr olmayı sağlayacak inovatif çözümler arasına Hyperloop'u da dahil etmiştir.

  

Reuters Events'in Ocak ayı içerisinde yayınladığı 2022 yılı "Top 100 Innovators" Raporunda "Hyperloop Transportation Technologies" şirketi "yenilikçi teknolojiler" kategorisinde toplu ulaştırma sistemlerinde fark yaratan 10 oyuncudan biri olarak ödüllendirildi ve bu kategoriye dahil edilen tek Hyperloop şirketi olmuştur.

  

HyperoopTT, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine (United Nations Sustainable Development Goals) bağlılığını yansıtmak amacıyla da, BM Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin (UN Global Compact) tarafı olmuştur.

Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarız.


Yukarıdaki açıklamalarımızın, Sermaye Piyasası Kurulunun yürürlükteki Özel Durumlar Tebliğinde yer alan esaslara uygun olduğunu, bu konuda/konularda tarafımıza ulaşan bilgileri tam olarak yansıttığını, bilgilerin defter, kayıt ve belgelerimize uygun olduğunu, konuyla ilgili bilgileri tam ve doğru olarak elde etmek için gerekli tüm çabaları gösterdiğimizi ve yapılan bu açıklamalardan sorumlu olduğumuzu beyan ederiz.